Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

Ντολμαδάκια

Υλικά

* 1/2 κιλό αμπελόφυλλα
* 1/2 κιλό ρύζι (καρολίνα)
* 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
* Ανηθο ψιλοκομμένο
* Δυόσμο
* 1 1/2 κούπα λάδι
* 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
* 2 λεμόνια
* Αλάτι
* Πιπέρι





Αλλες συνταγές από την Ελληνική κουζίνα
* Ελληνική κουζίνα
* Νηστίσιμο
* Vegeterian

Ετοιμασία

1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και όταν αρχίσει να βράσει ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα λίγα-λίγα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά περίπου και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν.
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 1 κούπα λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό.
3. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10 λεπτά περίπου και όταν κρυώσει λίγο βάζουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και το τυλίγουμε προσεκτικά.
4. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά σε μία κατσαρόλα που στον πάτο της έχουμε τοποθετήσει 3-4 ξυλάκια από σουβλάκι και από πάνω έχουμε στρώσει μερικά αμπελόφυλλα (για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια), προσθέτουμε 2 κούπες περίπου ζεστό νερό και το λεμόνι.
5. Πάνω από τα ντολμαδάκια βάζουμε ένα βαρύ πιάτο για να μην διαλυθούν και σιγοβράζουμε το φαγητό για 50 λεπτά περίπου (μέχρι να μαλακώσει το ρύζι). Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: