Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΚΡΟΥΑΣΑΝ

ΚΡΟΥΑΣΑΝ
Συστατικά

* 1 μικρό κομματάκι μαγιά μπύρας περίπου 30 γρ. ή ξερή 13 γρ.
* 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
* 3 3/4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
* 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
* 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
* 1 φλυτζάνι περίπου γάλα



1. Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
2. Ζυμώνετε να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική, να μην κολλάει.
3. Εάν είναι στεγνή πολύ απλά προσθέστε μία κουταλιά γάλα.
4. Σκεπάζετε και την αφήνετε σε μέρος ζεστό να "ξεκουραστεί" για μισή ώρα περίπου.
5. Μετά τοποθετείστε το μπωλ στο ψυγείο και το αφήνετε για 8 ώρες ή όλη νύχτα.
6. Την επόμενη μέρα σε μίξερ χτυπάτε 1/2 κιλό βούτυρο με 2 κουταλιές αλεύρι μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
7. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, τυλίξτε τη με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να πέσει από τα χέρια σας στο τραπέζι τρεις φορές ώστε να φύγει ο αέρας.
8. Ξετυλίξτε τη και σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο και αλείψτε βούτυρο τα 3/4 της επιφάνειας.
9. Πάρτε τη μία άκρη φέρτε τη στη μέση και επαναλάβετε το ίδιο με την άλλη άκρη, διπλώστε τη ζύμη δηλαδή στα 3.
10. Τοποθετείστε τη ζύμη στο ψυγείο αφού την τυλίξτε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε για 2 ώρες τουλάχιστον.
11. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες 2 φορές.
12. Τέλος ανοίγετε την ζύμη την κόβετε σε τρίγωνα ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα κρουασάν...
13. Είστε έτοιμοι πλέον να κάνετε τα κρουασάν είτε γεμιστά είτε σκέτα.
14. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.