Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΚΟΡΜΟΣ

Συνταγή:
Κορμός
Μερίδες: 10 Θερμίδες: - ανά μερίδα Υλικά:
• 80 γρ.για όλες τις χρήσεις ΑΛΕΥΡΙ
• 4 ΑΥΓΑ
• 80 γρ. ΖΑΧΑΡΗ
• 125 γρ. ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ
• 350 γρ. σοκολάτα ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
• 225 γρ. ΒΙΤΑΜ
• 1 κουταλιά ΡΟΥΜΙ
• ξύσμα από 1/2 ΛΕΜΟΝΙ
ια το παντεσπάνι:
4 αυγά
80 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από ½ λεμόνι
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
225 γρ. ΒΙΤΑΜ
125 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά ρούμι
1. Στρώνετε ρηχό μακρόστενο ταψάκι με χαρτί ζαχαροπλαστικής ή λαδόχαρτο, αλειμμένο με ΒΙΤΑΜ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
2. Χτυπάτε σε μπωλ τα κροκάδια με λίγη από τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού ώσπου να ασπρίσουν. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα με την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτετε ανακατεύοντας προσεχτικά στο μίγμα των αυγών. Ρίχνετε το αλεύρι. Ανακατεύετε.
3. Απλώνετε ομοιόμορφα το μίγμα στο ταψάκι και το ψήνετε 10 με 12 λεπτά. Αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι σε καθαρή πετσέτα πασπαλισμένη με ζάχαρη και ξεκολλάτε το λαδόχαρτο. Τυλίγετε το παντεσπάνι όσο είναι ακόμη ζεστό και με τη βοήθεια της πετσέτας σε ρολό. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει.
4. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί και την αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε σε μπωλ το ΒΙΤΑΜ με τη ζάχαρη άχνη ώσπου να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε στο μίγμα τη λιωμένη σοκολάτα και το ρούμι και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
5. Ξεδιπλώνετε το παντεσπάνι και πετάτε το λαδόχαρτο. Απλώνετε τα 2/3 της κρέμας σοκολάτας πάνω στο παντεσπάνι και το ξανατυλίγετε ρολό. Απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και με το πιρούνι τραβάτε γραμμές. Κόβετε ένα κομμάτι από το ρολό και το τοποθετείτε στο πλάι του κορμού. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: